Podcast er ikke lenger en trendkanal for Apple og tech-guruer. Derfor er ikke podcast-annonsering kun noe som gjelder for aktører med grandiose markedsbudsjetter. Dette er en kanal som daglig brukes mer i Norge, og lyttertallene øker måned for måned.
Av Tonje Løw Hansen, Markedssjef
Forventet lesetid: 3 minutter
Ukentlig lanseres nye podcast-konsepter i ulike kategorier, og humor er fortsatt det som slår best an blant både kvinner og menn. I dag hører hele 37 % av alle over 18 år på podcast månedlig eller oftere. Dette tilsvarer 1,3 millioner som lytter dedikert og engasjert der og da. Med dette i bakhodet, bør ikke da undertegnede som innleid markedssjef for et mellomstort B2C selskap vurdere podcast-annonsering som en del av mediemixen for 2020?
Svaret er definitivt ja, hvis målgruppen er blant lytterne. Og nå når flere store medieaktører går sammen om et felles målingsverktøy eller valuta, blir det også enklere å navigere og ikke minst måle effekten som annonsør. Per i dag har aktørene ulike måter å telle lyttinger på, men man ser en tydelig profesjonalisering av en bransje i vekst – det heier vi markedsførere på.
Den som intet våger intet vinner, og det er ikke kostbart å gi det en sjanse (er du god på å forhandle pris, så er det riktig kanal å teste disse ferdighetene på).
Så med dette bak øret, gir jeg deg 6 gode grunner til å inkludere podcast som en post i ditt markedsbudsjett.
1. En bransje i vekst – det satses
Nylig kommuniserte Aftenposten at de skal satse og investere enda mer i podcast-universet. Det ansettes for å produsere bedre innhold, utvikle flere kategorier og finne nye måter å tjene penger på. Og det er mange som deler denne strategien i dag, og ser at det er en genial arena for å nå den yngre garde.
2. Lytteren er engasjert og dedikert
Podcast er et selektivt og fengende medium, og det oppleves som nært mellom lytter og programleder. Man lytter gjerne til podcast når man er alene, jogger, vasker, på trilletur i barselperm, eller bare vil le seg skakk i hjel foran Excel-arket på jobb. Relasjonen som oppstår gjennom nær lytting kan bidra til at en merkevare huskes og oppfattes på en helt annen måte.
3. Målgruppene utvides og samles basert på temaer og kategorier
Forleden dag møtte jeg en far i klassen med airpods i ørene på trikken – han hadde fått beskjed av kona om å høre på “Foreldrekoden” med Hedvig Montgomery. Han hørte nødvendigvis ikke på podcast til vanlig, men episodens tema var såpass relevant for dem som familie at det var noe far og mor kunne samles rundt på kveldinga. Vi mennesker elsker å få tips om hvordan hverdagen kan bli litt enklere, “Foreldrekoden” er et typisk eksempel på hvordan man kan tiltrekke seg lyttere med treffende temaer. Er du da til stede som relevant annonsør, kan du påvirke både konemor og far – full jackpot.
4. Podcast-annonsering fremstår som troverdig
Det er ulike måter å annonsere på i en podcast i dag. Etter min erfaring er det ideelt om du får programlederen til å snakke varmt og troverdig om merkevaren din i 1-2 minutter, basert på erfaring og bruk. Det er en ny kombinasjon av innholds- og influencer marketing som gjennomføres på en tillitsbyggende måte.
5. Bygger merkevare og trigger salg
En studie gjennomført av Nielsen viser at 61 % av lytterne som eksponeres for podcast-annonser for kjente store merkevarer, har større sannsynlighet for å kjøpe det annonserte produktet. I tillegg kommer det åpenbare – man bygger merkevarekjennskap.
6. Vil du måle investeringen – bruk rabattkode
For å få full tracking på effekt av annonsen, bruk en unik rabattkode i annonsen. Velg noe som er enkelt å huske, og gjerne relatert til den enkelte podcast.
Oppsummert: Gi podcast-annonsering en sjanse i 2020 for å se om kan fungere for din bedrift. Og har du ennå ikke tatt deg tid til en episode eller fem, så er tiden inne – det må lyttes mer i disse glade skjermtider.