Slik tar du det perfekte (portrett)bildet – se våre 5 tips

Kamera

Er du en blant dem som har investert i dyrt kamerautstyr, men ender opp med å gå for autoinnstilling fordi du ikke tar deg tid til å sette deg inn i det tekniske? Fortvil ikke – vi har satt sammen noen enkle tips som vi håper kan hjelpe deg litt på vei. Har det seg sånn at du ikke har kamerautstyr trenger du heller ikke å fortvile. Vi har nemlig fått bekreftet at de nyeste mobiltelefonene på markedet kan ta vel så gode bilder, siden de har mange av de samme funksjonene som profesjonelt kamerautstyr.

Av Elin Scott og Mari Westrheim

Forventet lesetid: 4 minutter

Vi har nylig vært på fotokurs med Qross, og der fikk vi flere aha-opplevelser som vi gjerne vil dele med dere. Noen av tipsene kan virke opplagte, men vi tar dem med likevel fordi de er helt avgjørende for å ta det perfekte portrettbildet. Og selv om mange av disse tipsene er rettet mot portrettbilder, er flere av dem gjeldende for all slags fotografering.

1. Tenk på lyset

Å bruke lyset riktig er utrolig viktig når man tar bilder. Her er det flere ting å huske på. Først og fremst: Velg én lyskilde. Skal du for eksempel ta bilde innendørs må du velge om du skal bruke det naturlige lyset utenfra, eller den kunstige belysningen inne. Lyset inne er ofte gulere og varmere enn det kalde lyset ute.Hvis du synes resultatet blir for varmt eller kaldt kan du enkelt redigere det i etterkant, for eksempel i Adobe Lightroom. Fly vinge ut i fra flyvindu med varme og kalde fareger

Hvor lyset faller er også avgjørende for resultatet. Lyset skal alltid treffe objektet, i dette tilfellet ansiktet. Objektet kan noen ganger være vanskelig å fange opp i det øyeblikket du tar bildet. Det kan være utfordrende å se uten filter, og man må i verste fall ta nye bilder. Et godt tips kan da være å ta bildene i svart/hvitt for å lettere kunne se hvor på objektet lyset treffer. Sort-hvitt løsningen vil derfor være tidsbesparende, siden man raskt og enkelt kan redigere bildet tilbake til original.

– Og husk: Når vi snakker om lys, så er tommelfingerregelen å alltid ha lyset i ryggen når du tar bildet. Dette er kanskje opplagt for flere, likevel er det mange som tar bilde i motlys.

Portrett av eldre mann i svart/hvitt

2. Fjern støy

Rydd rundt motivet for å unngå annet støy! Dette er spesielt viktig når man tar portrettbilder, hvor det kun er ett objekt som skal være i fokus. Her må det presiseres at lyse/hvite gjenstander ofte er det som forstyrrer mest. Det er nemlig naturlig at øynene våre trekkes mot det som er lyst. Det sies at brudebilder er noen av de mest utfordrende bildene å ta, fordi bruden har på seg hvit kjole.

Kvinne i et kontor med mange ting på pulten

3. Ha avstand til bakgrunnen

“Still deg inntil den veggen, så skal jeg ta et bilde av deg”. Kjenner du deg igjen? Vel, neste gang bør du ta i betraktning at jo nærmere objektet stiller seg veggen, jo tydeligere vil teksturene i bakgrunnen bli. Vedkommende bør heller stille seg omtrent dobbelt så langt fra veggen som det du som fotograf står fra objektet. På denne måten vil bakgrunnen bli uklar, og du får mest mulig fokus på objektet. Portrett bilde av jente som smiler

4. Skarphet

Det sies at i et perfekt portrettbilde kan du se gjenskinnet av deg selv (fotografen) i øyeeplet til objektet. Uavhengig av om du tar bilde med speilreflekskamera eller mobiltelefon, må du aldri knipse før du har fokus på objektets øyne.

Nærbilde av et øye

5. Tekniske begreper og innstillinger

Begreper

Blenderåpning:

Lysåpning på kameraet. Denne påvirker lukkertid og dybdeskarphet.

– Jo større blenderåpning, jo smalere fokus.

Shutter: (Lukkertid)

– Tiden lyset får tilgang til sensoren på kameraet

– Påvirker eksponering og bevegelsesuskarphet.

Iso:

– Hvor mange sensorer som måler lyset

– Påvirker farge og støy i mørke og lyse deler av bilder

Innstillinger for portrettbilder

Objektiv: Minst 50 mm eller større.

Blender: Så stor som mulig. 4,5 er ofte bra.

Tid: Automatisk

Iso: Så lav som mulig

Fokus: Øye

Komposisjon: Rydde bakgrunn, rydde farger, sjekke linjer, blikk og perspektiv.

Illustrasjonsbilde av kamera


Vi håper du synes noen av tipsene var nyttige, og at du er blitt motivert til å finne din indre fotograf. Du skal nå være godt rustet til å få tatt noen fine (portrett)bilder.

Lykke til!

 

Kilder: Later, Sprout Social, Ipsos