CMO og markedssjef: Hva skiller rollene?

Når selskaper vokser, blir det ofte nødvendig å tydeliggjøre rollene i markedsavdelingen. To av de mest sentrale rollene er Chief Marketing Officer (CMO) og markedssjef. Selv om de kan virke like, har de forskjellige ansvarsområder og fokuserer på ulike aspekter av markedsføringen.

CMO-en er en strategisk leder

CMO-rollen er en del av toppledelsen, og har en strategisk rolle. Denne personen har ansvar for å utvikle og implementere selskapets overordnede markedsstrategi. CMO-en skal sikre at markedsføringsaktivitetene støtter selskapets  langsiktige mål og vekststrategi. I tillegg til dette er CMO-en ofte involvert i innovasjon og merkevarebygging. Hen må holde seg oppdatert på trender og teknologi for å sørge for at selskapet er i forkant av markedet. Dette inkluderer også å utforske nye markedsføringskanaler og verktøy. Som øverste leder for markedsføringen har CMO-en ansvar for at alle markedsføringsfunksjoner samarbeider. Dette inkluderer produktutvikling, salgsstøtte, PR, reklame og kundeopplevelse, hvor det viktigste er å sørge for at alle disse områdene jobber sammen mot felles mål.

Markedssjefen er en operativ leder

Markedssjefen har en mer operativ rolle og er ofte ansvarlig for den daglige driften av markedsføringsaktiviteter. Dette inkluderer å planlegge og gjennomføre kampanjer, overvåke budsjettbruk, og koordinere med eksterne byråer. Mens CMO-en fokuserer på den langsiktige strategien, er markedssjefen mer fokusert på taktiske tiltak som skal oppnå kortsiktige mål. Dette  inkluderer lansering av nye produkter, øke salget i spesifikke kanaler, eller forbedre markedsføringsprosesser. Markedssjefer kan også være eksperter innen ett eller flere spesifikke områder av markedsføring, som digital markedsføring, innholdsproduksjon, eller SEO. De bruker sin spesialistkompetanse til å forbedre selskapets synlighet og tiltrekke nye kunder.

Posisjon i organisasjonen

Markedssjefen leder en markedsavdeling, vanligvis på mellomledernivå. Hen kan være medlem av en ledergruppe og rapportere til en CMO eller annen leder på høyere nivå avhengig av organisasjonsstrukturen. CMO-en har derimot en C-levelstilling – en lederposisjon på et høyt nivå i organisasjonen. Rollen har en naturlig plass i ledergruppen og/eller konsernledergruppen, og rapporterer ofte til administrerende direktør (CEO) eller styret.

Beslutningsmyndighet

Markedssjefen har ofte  en mer begrenset beslutningsmyndighet og samarbeider ofte med andre avdelinger, og konfererer med ledelsen for å ta større strategiske beslutninger. CMO-en har betydelig beslutningsmyndighet innen markedsføring, med mandat til å forme organisasjonens markedsstrategi. De tar større avgjørelser om markedsføring, investeringer og ressursallokering.

Samarbeid mellom CMO og Markedssjef

“Markedssjefens ansvar er å sette opp og gjennomføre markeds- og kampanjeplanene basert på markedsstrategien CMO-en har utviklet”

Selv om rollene er forskjellige, er det viktig at CMO og markedssjef samarbeider tett. CMO-en trenger innsikt fra markedssjefens arbeid for å kunne justere strategien, mens markedssjefen trenger veiledning fra CMO-en for å sikre at deres taktiske tiltak stemmer overens med de langsiktige målene.

Mindre selskaper har ofte kun en av rollene

I mindre selskaper eller startups er både rollene og navnet på rollene gjerne mer flytende. Selv om en person har tittelen CMO, må hen sannsynligvis påta seg operasjonelle oppgaver som en markedssjef ville hatt i en større organisasjon. Dette innebærer at personen må være både strategisk og taktisk, og håndtere alt fra langsiktig planlegging til daglige markedsføringsaktiviteter. Det er sjelden en stor markedsavdeling i små selskaper, og vanligvis er det kun en person som jobber dedikert med markedsføring. Denne personen må da være mer hands-on og fleksibel, og tilpasse seg raskt skiftende behov og ressurser.

Å forstå forskjellene mellom en CMO og en markedssjef  hjelper selskaper å definere klare roller og ansvar, noe som igjen kan føre til mer effektive markedsføringsstrategier og bedre resultater. Begge rollene er essensielle for en helhetlig og vellykket markedsføringsinnsats, og sammen drive selskapet  fremover mot nye høyder.

Fra SEO til AEO – Innhold som er tilpasset søkemotor og AI

Vi befinner oss i en tid hvor kunstig intelligens er en helt sentral del av...

Fremtidens kundeopplevelse er personlig

Den tradisjonelle «one-size-fits-all»-tilnærmingen holder ikke lenger. Forbrukere forventer å bli sett og verdsatt på måter...

Hva skiller Markedssjefene fra et tradisjonelt markedsføringsbyrå?

Mange selskaper velger et tradisjonelt markedsføringsbyrå for spesifikke tjenester som innholdsproduksjon, kampanjeplanlegging eller SEO. Vi...

Kartlegg kundereisen for en sterkere merkevare

Forbrukere i dag har flere muligheter enn noen gang når det kommer til hvor og...

Dette bør du tenke på når du skal opprette en digital salgsprosess innen B2B

En digital salgsprosess er mer enn bare en metode. Det er grunnsteinen i hvordan bedriften...

Slik bygger du en effektiv SEO-strategi

Synlighet på nettet er avgjørende for suksess. Med en gjennomtenkt SEO-strategi sikrer du at selskapet...

Slik får du salg og marked til å jobbe sammen

Det kan være utfordrende å få salgs- og markedsavdelingen til å jobbe effektivt sammen. Her...

AI i markedsføring: Muligheter og fallgruver ved bruk av kunstig intelligens

Brukt riktig, kan AI være til stor hjelp i markedsarbeidet. I alt fra operative til...