Vi gir deg 10 tips til enkel videoproduksjon

Mobil som filmer for videoproduksjon

Hvordan få dreisen på video i markedsføringen? Per dags dato er det ca 2.9 millioner YouTube-brukere i Norge*, og på verdensbasis sees ca 100 millioner timer film på Facebook hver dag*. Trenden fortsetter også i fremtiden, og i følge Cisco kommer Internett-trafikk fra video til å firedoble seg fra 2016–2021*. Det er ganske tydelig: Vi liker å se film. Hva betyr det for deg som bedrift? Har du ikke kastet deg på videokjøret enda er det jammen meg på tide!

  1. Du må alltid lade utstyret ditt.

    Dette er egentlig ganske basic, men det er ikke få historier om filmfotografer som har dukket opp på et kundeoppdrag og oppdaget at batteriet er tomt. Det tar jo ganske lang tid å lade et kamera, så ta en batterisjekk noen timer i forveien.

  2. Du må alltid ha et klart mål for filmen.

    Det er viktig å identifisere hvorfor dere lager film. Er det en produktfilm, en merkevarefilm eller en informasjonsfilm – hva skal filmen oppnå? Ha dette klart før filmingen begynner, da er det mye enklere å lage noe som faktisk blir bra og fungerer.

  3. Du må alltid filme fine bilder.

    Dette sier seg kanskje selv, men det er viktig å tenke på hva man faktisk filmer. Skal du filme et intervju er det mest interessant å se ansiktet til personen du filmer, og ikke taket eller gulvet. Det er heller ikke spesielt fint å se bilder som er filmet i motlys. Er du usikker på hva som fungerer? Ta kontakt med noen som kan litt mer enn deg, så får du et godt resultat.

  4. Du må alltid tilpasse kamera til filformatet.

    Horisontalt eller vertikalt? Velger du å filme selv er det viktig å tenke på hvordan du holder kameraet, spesielt hvis du bruker telefonen din. Noen ganger passer det best å holde telefonen horisontalt, andre ganger vertikalt. Er du usikker kan det være lurt å filme horisontalt da det som regel vil være enklere å klippe filmen til riktig format i etterkant.

  5. Du må alltid bruke en ekstern mikrofon.

    Iphone eller DSLR-kameralyd er helt ok, men lyden hever ofte en film fra ok til bra. En ekstern mikrofon reduserer bakgrunnsstøy og klangen som ofte kommer når man kun bruker kameraets mikrofon. Det finnes en haug av mikrofoner å velge mellom. Selv liker jeg godt Røde Smartlav.

  6. Du må alltid klappe en gang når du begynner å filme.

    Dette gjelder hvis du bruker en ekstern mikrofon. Det gjør det enklere å sette sammen den eksterne lyden med bildet fordi du ser en “spike” i lydbølgene.

  7. Du må alltid vurdere utstyret: Iphone eller DSLR?

    Dette er helt opp til den enkelte. For enkle produksjoner kommer man veldig langt med en smarttelefon som har et kamera av høy kvalitet, men er du vant til å bruke DSLR-kamera gir det veldig fine resultater det også.

  8. Du må alltid ta med et stativ til kamera.

    Dette er vel egentlig ikke noe du MÅ ha, men det kan være veldig nyttig for å slippe vibrasjoner i bildet. Du kommer langt med å holde armene inntil kroppen for et stødig bilde, men skal du filme mye på et sted kan det være praktisk å ha med et stativ.

  9. Du må alltid velge passende redigeringsverktøy: iMovie, Premiere Pro, Apper som Magisto e.l.

    Det finnes mange muligheter. Er du ikke så kjent med klipping kan det være lurt å begynne med for eksempel iMovie og jobbe seg oppover. Du kan få til utrolig mye bra både på desktop og mobil, og det er relativt intuitivt å jobbe i. Skal du klippe mye vil jeg anbefale å ta et kurs i Premiere Pro fordi det gir deg flere muligheter. Det er også mange bra apper som gjør jobben enkel for deg, så prøv deg frem og finn ut hva som fungerer for deg.

  10. Du må alltid lære opp deg selv: YouTube og blogger.

    Det er utrolig mye nyttig (og gratis) læringsinnhold på blogger og YouTube. Jeg har brukt dette masse, og støter jeg på et problem er det enkelt å søke på Youtube og finne en løsning på problemet. Jeg vil nok allikevel anbefale å ta et kurs hvis dette er noe du skal satse på.

Les om hvordan du tar det perfekte portrettbildet

Har du noen spørsmål angående produksjon av film, lage en strategi for bruk av film, eller bare ønsker å diskutere hvordan film passer til din bedrift? Send en mail eller slå på tråden til oss så tar vi gjerne en prat med deg! Og du, ønsker du å lære mer om innhold og innholdsstrategi? Med vår guide: Kom i gang med smart content marketing, kan du lese mer om innholdsmarkedsføring og hva du bør gjøre for at ditt innhold skal bli synlig!

 

content-marketing-banner-cta

Kilder: *Ipsos*Techcrunch*Cisco